Informatie

Wie ben ik?

Mijn naam is Marjolein en ik fotografeer geboortes sinds begin 2017. Ik ben al fotograaf sinds mijn 14e, ruim 35 jaar inmiddels, steeds weer andere onderwerpen. Als fotograaf ben ik nieuwsgierig en ieder keer weer op zoek naar nieuwe onderwerpen die me interesseren en intrigeren. De puurheid van het fotograferen van geboortes en de echte, ongespeelde emoties die daarbij horen, vind ik prachtig om te zien en vast te leggen. 
 
Voor het werk van mijn partner ben ik eind 2016 verhuisd naar Curaçao en ik speelde in Nederland al langer met het idee om geboortes te gaan fotograferen maar op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Op Curaçao heb ik toch de stoute schoenen maar aangetrokken en ben ik een Facebook-pagina begonnen om zo aan mijn eerste klanten te kunnen komen. Ik noemde mijn bedrijf ‘Curaçao Nasemento’. Nasemento betekent geboorte in het Papiaments. Het bleek een gat in de markt. Ik was de eerste professionele geboortefotograaf op het eiland en in korte tijd kreeg ik veel aanvragen via mijn pagina. In de afgelopen jaren heb ik ongeveer 30-35 geboorte mogen fotograferen en -misschien een cliche maar zeker waar!- iedere geboorte is echt anders. Op Curaçao fotografeerde ik geboortes in de Kraamklinkiek, in het Sint Elisabeth Hospitaal en bij de mensen thuis. Het was mooi om te zien hoe de lokale Antilliaanse gebruiken zijn en hoe het er aan toe gaat in het ziekenhuis. Alles minder modern misschien dan in een gemiddeld ziekenhuis in het Westen maar met net zoveel passie en overgave. In 2019 hield het werk van mijn partner op en verhuisden we terug naar Nederland. We gingen met een zwaar hart terug. Van het heerlijke buiten leven en niets-moet-alles-mag naar het bekende, gestructureerde leven in Nederland. Nadat het stof was neergedaald, besloot ik om ook in Nederland verder te gaan met het fotograferen van geboortes. Mijn Facebook-pagina heb ik omgedoopt naar First Impressions Birth Photography zodat ik mijn ‘oude’ portfolio ook kan laten zien aan nieuwe klanten.
 

Materiaal?

Ik werk met een lichtgevoelige Nikon Z7 systeemcamera en daarbij heb ik diverse lenzen. Mijn favoriete lenzen om tijdens geboortes mee te werken zijn mijn 24-70 mm 2.8 objectief en de 50 mm 1.4. Voor de zekerheid heb ik een extra body mee, een Nikon D800E zodat ik altijd een backup camera heb. Het voordeel van de Nikon Z7 is dat je met heel weinig licht toch mooie foto’s kan maken en dus niet hoeft te flitsen tijdens een bevalling.
 
Wanneer ik standby sta, ben ik er 24/7 mee bezig dat er een baby kan komen. Ik zorg er daarom altijd voor dat mijn benzinetank vol zit, ik voldoende (lege) geheugenkaartjes heb en dat de batterijen van mijn  camera’s vol zijn!
 
Ik fotografeer volgens het ‘fly on the wall’ principe, “ik ben er wel maar je hebt niet door dat ik er ben”. Ik blijf rustig en op de achtergrond en probeer zo candid mogelijk foto’s te schieten van het hele geboorteproces.
 

Ben je nieuwsgierig geworden, neem dan snel een kijkje op mijn Facebook-pagina of kijk op mijn portfolio-pagina. Noot; alle foto’s zijn met uitdrukkelijke toestemming van de ouders geplaatst!

 

Ik hoop je snel te zien voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!