Over mij

Over mij

Mijn naam is Marjolein Loppies en ik fotografeer geboortes sinds begin 2017. Als fotograaf ben ik van nature nieuwsgierig en iedere keer weer op zoek naar onderwerpen die me interesseren en intrigeren. En zo ben ik geboortefotograaf geworden. De puurheid van het fotograferen van geboortes en de echte, ongespeelde emoties die daarbij horen, vind ik prachtig om vast te leggen. Ik ben als geboortefotograaf actief in de regio Noord Holland en dan met name in Haarlem, Heemstede, Amsterdam en omstreken.

Hoe het begon

Voor het werk van mijn partner ben ik eind 2016 verhuisd naar Curaçao. In Nederland speelde ik al langer met het idee om geboortes te gaan fotograferen en op Curaçao heb ik toch de stoute schoenen maar aangetrokken. Ik begon de Facebook-pagina ‘Curacao Nasemento’ om zo aan mijn eerste klanten te komen. Nasemento betekent geboorte in het Papiaments. Het bleek een gat in de markt. Ik was de eerste professionele geboortefotograaf op het eiland en in korte tijd kreeg ik veel aanvragen via mijn pagina.

In de afgelopen jaren heb ik ongeveer 30-35 geboorte gefotografeerd en -misschien een cliché maar zeker waar!- iedere geboorte is écht anders. Op Curaçao fotografeerde ik geboortes in de Kraamklinkiek, in het Sint Elisabeth Hospitaal en bij de mensen thuis. Het was mooi om te zien wat de lokale Antilliaanse gebruiken zijn en hoe het er aan toe gaat in het ziekenhuis. Misschien minder modern dan in een gemiddeld ziekenhuis in het Westen maar met net zoveel passie en overgave. In 2019 hield het werk van mijn partner op en verhuisden we terug naar Nederland, terug naar Heemstede. Dat was niet makkelijk. Van het heerlijke buitenleven en de laissez-faire levensinstelling van de Cariben terug naar het bekende, gestructureerde leven in Nederland. Nadat het stof van de verhuizing was neergedaald, besloot ik om ook in Nederland verder te gaan als geboortefotograaf. Mijn Facebook-pagina heb ik omgedoopt naar First Impressions Birth Photography.

Materiaal

Ik werk met een lichtgevoelige Nikon Z7 systeemcamera en daarbij heb ik diverse lenzen. Mijn favoriete lenzen om mee te werken zijn mijn 24-70 mm 2.8 objectief en de 50 mm 1.4. Voor de zekerheid heb ik altijd een extra body mee, een Nikon D800E zodat ik altijd een backup camera heb. Het voordeel van de Nikon Z7 is dat je met heel weinig licht toch de mooiste foto’s kan maken en dus niet hoeft te flitsen tijdens een bevalling.
Wanneer je mij geboekt hebt, ben ik er vanaf jouw 38ste week, 24/7 mee bezig dat er een baby kan komen. Ik zorg er daarom altijd voor dat mijn fototas klaarstaat en de benzinetank vol is!

Fly on the wall

Fotograferen doe ik volgens het ‘fly on the wall’ principe, “ik ben er wel maar je hebt niet door dat ik er ben”. Ik blijf rustig en op de achtergrond en probeer zo candid mogelijk foto’s te schieten van het hele geboorteproces. Zoals een van mijn clièntes onlangs schreef, “Als een vlieg op de muur – ze was er maar ze was er ook niet. Super professioneel liep ze rond in de verloskamer van het ziekenhuis. Ze weet precies hoe en waar de mooiste foto genomen moeten worden zonder op te vallen of in de weg te lopen. Een bevalling doe je weliswaar alleen, maar zonder de mensen die het meest voor je betekenen zou het een stuk zwaarder zijn. Prachtig hoe de gezichtsuitdrukkingen en emoties over zijn gekomen op de foto’s ?” (Sanne Luijten, mama van Robin)

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden, neem dan snel een kijkje op mijn Facebook-pagina of kijk op mijn portfolio-pagina. Noot; alle foto’s zijn met uitdrukkelijke toestemming van de ouders geplaatst!

Ik hoop je snel te zien voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!