Zusje

Zoals vaste volgers misschien nog wel weten, hebben de Kraamkliniek en Curacao Nasemento enige tijd geleden (april 2018) de handen ineen geslagen om een leuk winactie op touw te zetten. De Kraamkliniek gaf een GRATIS badbevalling weg en Curacao Nasemento een GRATIS foto-, en videoreportage. Nou, de reacties waren niet van de lucht! Wat een hoop respons kreeg de Kraamkliniek! En oh oh oh wat was het moeilijk kiezen… uiteindelijk is het toch gelukt en kreeg Zusje haar ‘prijs’. We moesten alleen nog even wachten op de uitgerekende datum zelf…

Open album

In de avond van vrijdag 20 april was het zover. Ze zeggen dat er veel baby’s ’s nachts geboren worden en ook deze keer was het raak! Ik ging weer eens vroeg onder de lakens en het appje van Annemieke om even over half elf ging dan ook volledig langs mij heen. Het telefoontje van Amanda 10 minuten later hoorde ik gelukkig wel dus na ongeveer 30 minuten slaap stond ik alweer naast mijn bed. Snel douchen, aankleden, spullen pakken en naar de Kraamkliniek! Ik had er zin in!

En niet alleen ik want er was een heuse delegatie aanwezig. Behalve Zusje met schoonmoeder, tante en manlief waren er ook nog 2 verloskundigen en 3 verpleegkundigen van de Kraamkliniek aanwezig. Niet omdat het moet maar omdat het kon! Een badbevalling maak je natuurlijk niet elke dag mee. Dus met 9 vrouwen en 1 man sterk zaten we te wachten op wat komen ging. Onderwijl was Zusje superrelaxed. Rond half een nam ze plaats in bad. Het fijne van het zitten in water is dat je je vrij gemakkelijk kunt bewegen dus als je even op zoek bent naar een andere houding gaat dat veel soepeler. Terwijl Zusje rustig zat te chillen in bad werd er gelachen -en af en toe een wee weggepufd- maar als je niet beter zou weten had het ook een heel leuk theekransje kunnen zijn. Voor Zusje was het niet de eerste baby, nee, ze heeft al 3 kinderen op de wereld gezet dus ze wist hoe het ging. Na een uur of wat werden de weeën wel wat intenser maar de (volledige) ontsluiting was er nog niet dus we wachtten geduldig af.

Even over half twee ’s nachts werden de vliezen gebroken en was de ontsluiting nagenoeg volledig. Nadat Zusje toestemming kreeg om te persen, liet de baby niet lang op zich wachten… letterlijk na twee keer pushen werd de kleine dame geboren om 1:50 uur! Wist je trouwens dat voor baby’s de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld veel rustiger is dan een normale bevalling? Daarom zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig en dat gold ook voor deze baby. Ze was nog een beetje beduusd doordat alles zo snel verliep en moest even geprikkeld worden om te huilen maar al gauw liet ze van zich horen en kon ze lekker warm knuffelen bij papa en mama. Bon bini dushi baby!

Na het opmeten en wegen werd de kleine meid bij mama gebracht voor de eerste borstvoeding en daarna…. Ging voor iedereen het licht uit. Het was een snelle, relaxte bevalling. Mama had ook niet meer zo heel veel last van naweeën dus nog voor half vier lag ik alweer in mijn bed. Alsof ik niet weggeweest was…